# Tags
#General

Wat is een rijbewijskeuring?

 rijbewijskeuring

In Nederland nemen ze de rijbewijskeuringen behoorlijk serieus. Het is veel meer dan een simpele procedure; het is een grondige check om te garanderen dat wie dan ook die achter het stuur zit, fysiek en mentaal helemaal in orde is. Dit is echt cruciaal voor het handhaven van veilige verkeersomstandigheden. Uiteindelijk willen we allemaal gewoon veilig thuiskomen, toch?

Voorbereiding op de Keuring

Moet je binnenkort naar de rijbewijskeuring? Geen zorgen, het is meestal minder ingewikkeld dan je denkt. Een beetje voorbereiding kan op zich wel het verschil maken. Hier hebben we alvast enkele puntjes op een rijtje gezet over hoe jij je kan voorbereiden.

 • Zorg ervoor dat je alle medische informatie bij de hand hebt: maak een mapje met een lijst van de medicijnen die je slikt, info over operaties in het verleden, en alles over eventuele kwaaltjes of klachten waar je soms last van hebt is belangrijk bij rijbewijskeuringen.
 • Eet niets in de ochtend: de dokter zal je soms vragen om nuchter naar de keuring te komen. Dit wil niet zeggen dat je de hele dag niets mag eten. Vaak mag je x aantal uur voor het onderzoek niets eten. Check dit toch voor alle zekerheid zodat je niet voor niets met een knorrende maag zit.
 • Vergeet je bril of lenzen niet: indien je een bril of lenzen draagt moet je die zeker meenemen. De dokter wil namelijk weten of je zicht met bril of lenzen goed genoeg is om veilig de baan op te gaan. 

De Rol van de rijbewijs Keuringsarts

Wanneer je naar de rijbewijskeuring gaat wil je natuurlijk weten wat de rol van de keuringsarts nou eigenlijk is. Laten we hier dan ook even dieper in duiken.

De keuringarts zal allereerst jouw medische geschiedenis onder de loep nemen

Ten eerste zal de keuringsarts jouw medische geschiedenis uitpluizen. Zo zal de arts bijvoorbeeld kijken naar alle ingrepen en ziekten in het verleden die eventueel een invloed kunnen hebben op jouw rijvaardigheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan operaties in het verleden of zelfs de medicijnen die jij dagelijks bij je ontbijt inneemt.

De keuringarts voert enkele lichamelijke tests uit

Naast het uitpluizen van je medische geschiedenis zal de arts ook enkele lichamelijke tests uitvoeren. Zo zal de arts bijvoorbeeld je bloeddruk meten en je reflexen checken. Ook bekijkt de rijbewijs keuringsarts hoe het met je coördinatie gesteld is en of je goed genoeg kan zien.

De arts bekijkt ook je geestelijke gezondheid

Tot slot kijkt de arts ook naar je geestelijke gezondheid als onderdeel van rijbewijskeuringen. Hier gaat de arts na of je bijvoorbeeld tekenen van dementie of andere cognitieve problemen vertoont. Deze problemen kunnen het rijden namelijk erg gevaarlijk maken.

Wat gebeurt er na de keuring rijbewijs

Natuurlijk willen we ook weten wat er na een rijbewijskeuring gebeurt. Het is namelijk vaak zo dat je niet meteen weet of je geslaagd bent of niet wanneer je de keuringskamer uitloopt. Laten we dan ook eens kijken naar het proces dat volgt op zo’n rijbewijskeuring.

De Rol van het CBR

Wanneer de keuring is afgerond zal de arts al je gegevens en zijn of haar bevindingen opsturen naar het CBR. CBR staat hier voor het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen. Dit is de instantie die op zich de uiteindelijke beslissing zal nemen over jouw rijgeschiktheid.

Mogelijke Uitkomsten keuring rijbewijs

 • Goedgekeurd: in de meeste gevallen zal de rijbewijs keuringsarts groen licht geven. Hierop beslist het CBR dan dat je geschikt bent om met de wagen te rijden. Dit is het scenario waar iedereen op hoopt. Je krijgt een brief thuisgestuurd met het goede nieuws en je kunt weer de weg op.
 • Aanvullende Tests: soms is het beeld niet helemaal duidelijk. Misschien waren er enkele puntjes waar je arts over twijfelt. In zo’n geval kan het CBR besluiten dat er extra tests nodig zijn.
 • Afgekeurd: dit is natuurlijk het scenario waar niemand op hoopt. Soms concludeert het CBR dat het niet veilig is voor jou om te rijden, gebaseerd op de bevindingen van de rijbewijs keuringsarts. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld als je een aandoening hebt die behandeld kan worden, of permanent in serieuze gevallen.

Tips voor een Succesvolle Keuring

Een rijbewijskeuring kan best spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding en instelling kom je er soepel doorheen. Hier zijn wat tips die je kunnen helpen om je keuring succesvol te laten verlopen.

 1. Wees eerlijk over je gezondheid 

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Wees volledig open en eerlijk over je gezondheidstoestand bij rijbewijskeuringen. Dit betekent dat je informatie geeft over alle medicijnen die je gebruikt, eventuele aandoeningen en je algemene fysieke en mentale gezondheid. Het achterhouden van informatie kan niet alleen leiden tot een onjuiste beoordeling, maar kan ook gevaarlijk zijn als je de weg op gaat.

 1. Volg het medisch advies van de arts op

Als je rijbewijs keuringarts bepaalde adviezen of aanwijzingen geeft, neem deze dan serieus. Dit kan variëren van het aanpassen van je medicatie tot het doen van specifieke oefeningen om je conditie te verbeteren. Door deze adviezen op te volgen, toon je aan dat je jouw verantwoordelijkheid als bestuurder serieus neemt.

 1. Bereid je goed voor op de keuring

Zorg dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt. Dit omvat je huidige rijbewijs, een lijst van medicijnen, recente medische verslagen, en eventueel een bril of contactlenzen. Een goede voorbereiding helpt het proces soepel en snel te laten verlopen.

 1. Neem de tijd tijdens de keuring 

Haast je niet op de dag van de keuring. Plan voldoende tijd in zodat je ontspannen naar de afspraak kunt gaan. Stress kan je bloeddruk verhogen en je algemene gezondheidstoestand beïnvloeden.

 1. Bespreek zorgen of vragen 

Heb je zorgen of vragen over de rijbewijskeuringen of je gezondheid in relatie tot het rijden? Aarzel dan niet om deze te bespreken met de keuringsarts. Een open dialoog kan helpen om eventuele onduidelijkheden weg te nemen.

Conclusie keuring rijbewijs

De rijbewijskeuring is best wel belangrijk in Nederland, en terecht. Het is een belangrijke stap om onze wegen veilig te houden, vooral voor de meer ervaren bestuurders en mensen met specifieke gezondheidscondities. Het gaat hier niet om een routineklusje, maar om een serieuze controle om te zorgen dat iedereen die rijdt, dat ook veilig kan doen.

Als het jouw beurt is voor zo’n keuring, is het belangrijk om het serieus te nemen. Een goede voorbereiding laat niet alleen zien dat je verantwoordelijk bent, maar helpt je ook om soepel door de keuring te komen.

Wat is een rijbewijskeuring?

Desk Flex Review

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *